De prachtige transparante kapel is in 2002 gebouwd en heeft verschillende architectuurprijzen gewonnen. Het ontwerp komt van architectenbureau Inbo, de architect heet Kevin Battarbee. In de kapel is er plek voor 100 mensen, er is een aparte familiekamer en de akoestiek is erg goed.
De Binckhorstlaan is van een onverharde polderweg uitgegroeid tot een brede, strak gelijnde tweebaansweg waar nu flink aan verbouwd voor i.v.m. het project
Rotterdamsebaan (klik hier).De rommelige omgeving van toen heeft plaats gemaakt voor een stadslandschap. Wie de Binckhorstlaan verlaat, de St. Barbaraweg opgaat en het intieme plein voor de begraafplaats bereikt, wordt verrast door de rust. Op de begraafplaats heerst deze oase van rust en stilte.
De startDe Binckhorstlaan bood op dinsdagmorgen 14 september 1920 een ongewone aanblik. Over de smalle polderweg, waar je meestal alleen maar boeren en werklui zag, te voet of op de bok van hun wagen, reed nu een lange rij glanzende koetsen bevolkt met deftige lieden. Deze Rooms Katholieke hoogwaardigheidsbekleders, langgerokte geestelijken, leden van kerkbesturen in jacquet, gemeenteraadsleden en belangstellende gelovigen waren gekomen voor de plechtige inwijding van dit nieuwe katholieke kerkhof. Na het einde van deze ceremonie was dit nieuwe kerkhof gereed om zijn eerste dode te ontvangen.
Begraafplaats St. Barbara is een begraafplaats met een eigen karakter en verleden. Terwijl begraafplaats St. Petrus Banden in vroege jaren meer de naam van een elitekerkhof kreeg, werd St. Barbara op de Binckhorst vooral de plaats waar ‘gewone mensen‘ begraven werden. Dit wil niet zeggen dat er op deze begraafplaats geen welgestelde katholieken begraven werden. Sommigen toonden een duidelijke voorkeur voor het nieuwe en moderne kerkhof. Dit was te merken aan de fraaie grafmonumenten van hoge artistieke kwaliteit. Daarnaast vallen de vele graven op waar, door nabestaanden, op kleurrijke wijze uiting wordt gegeven aan hun rouw en devotie.
De meeste Hagenaars, die van huis uit katholiek zijn (waren), hebben op de St. Barbara wel een familielid begraven liggen. Tegenwoordig neemt het aantal katholieken af. St. Barbara begraaft mede daarom overledenen van alle gezindten.
Veranderingen in de loop der tijdIn de beginjaren werden de nabestaanden en andere bezoekers niet verwend: de tocht naar de begraafplaats was lang en moeizaam. Dat veel ten goede is veranderd kan iedereen constateren. Vanaf de jaren zestig groeide de wens om iets te doen aan ‘service‘ voor het publiek. Er werd een uitgebreide en kostbare verbouwing van de bestaande wachtkamer tot ontvangst- en condoleanceruimte in gang gezet, voltooid in 1966. Later werden deze ruimten gemoderniseerd en werd er een koffiekamer ingericht. In 1994 werd de koffiekamer uitgebreid met de inrichting van een rouwkamer, een ruimte waar overledenen de dagen voor de begrafenis kan worden opgebaard. De kapel werd verbouwd tot een modern en sfeervol gebouw, met een warme uitstraling. De aangebouwde dagkapel biedt mensen de mogelijkheid een kaarsje te branden ter nagedachtenis van een overledene.
U bent van harte welkom om een keer
een bijzondere wandeling te maken over St. Barbara.
De BinckhorstMocht u meer willen lezen over St. Barbara en het gehele industrieterrein de Binckhorst in ontwikkeling? In het boek
"De Binckhorst, bedrijventerrein in beweging" vindt u veel informatie over de opkomst en verdere ontwikkeling van de Binckhorst en haar industrieën. Dit boek is mede tot stand gekomen door Koos Havelaar, één van de professionele gidsen van de unieke Binck-rondleiding
Bicken & Bincken.
U kunt het boek hier bestellen (klik hier)