Crematorium PAX

De plannen voor het bouwen van een crematorium bestaan al sinds 1964 en nu het er dan echt!​
 

Het crematorium is opgezet als een samenhangende compositie van verschillende ruimtes en functies; de familiekamer, een kleine kapel, een 24-uurs rouwkamer en een koeling. Deze zijn gezamenlijk ondergebracht in een open "rouwhof" en is als zodanig integraal onderdeel van de hele begraafplaats St. Barbara. Aan de buitenzijde bevindt zich een nieuw formeel entreegebied met parkeerplaatsen voor bezoekers, ruimte voor rouwstoeten en een entree voor technische crematies.

De toegang van het rouwhof vanaf de zijde van de begraafplaats wordt gemarkeerd door een natuurstenen arcade, voorzien van de spreuk "Laudati Si" (Wees Geprezen). In het rouwhof zijn de vier elementen in beeld gebracht: hemel, water, vuur en aarde. De hemel is zichtbaar op alle plekken in het rouwhof, zo ook in de kleine kapel en de familiekamer. Water wordt in beeld gebracht via een spuwer aan het middendak. Vuur door het centrale punt; de oven. Aarde door een levensboom langs de natuurstenen arcade. Daarnaast is het rouwhof gebouwd op zand uit de tunnel van de Victory Boogie Woogietunnel, dat geschonken is door het tunnelbouwbedrijf. Hiermee wordt de symboliek van de eeuwige verbondenheid met de aarde gemarkeerd. 

De gevels in het rouwhof zijn van natuursteen om het hof te markeren.In het hof zijn de vier elementen hemel, water,vuur en aarde in beeld gebracht.
De hemel is zichtbaar op alle plekken in het rouwhof, inclusief de zalen van de bezinningsruimte en de familiekamer. Water via een spuwer aan het middendak, het vuur uit het centrale punt, de oven. Tenslotte de aarde met een levensboom langs de arcade.

De ruimtes in het crematorium zijn voorzien van allerlei technische voorzieningen - beeld, geluid en livestream is mogelijk. In de kleine kapel van het crematorium is ruimte voor maximaal 40 personen. 
Voor crematieplechtigheden bent u niet per se gebonden aan de ruimtes van het crematorium. Bij grotere gezelschappen kan er bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van de bekende grote kapel, midden op de begraafplaats en de condoleanceruimte. Ook is er de unieke mogelijkheid om de dienst te houden op de monumentale begraafplaats St. Petrus Banden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Deel dit bericht

U bent hier